12.05.2017
Yumee

Najskôr si pripravíme zelený hrášok. Na panvici rozohrejeme 1PL olivového oleja, a v ňom rozpustíme polovicu masla. Vsypeme mrazený hrášok a zohrejeme. Keď je hrášok mäkký, odstavíme a necháme chladnúť. Do hlbšej panvice (alebo woku) nasypeme ryžu typu Arborio (alebo inú ryžu určenú na rizoto). Pokvapkáme 1PL olivového oleja a chvíľku opražíme. Postupne pridávame zeleninový vývar - vždy po jednej naberačke a necháme ryžu dôkladne nasiaknúť všetku tekutinu. Je veľmi dôležité prilievať vývar pomaly, inak sa ryža zvonku rozvarí a vo vnútri ostane tvrdá. Ryžu stále miešame, aby neprihorela. Pri posledných naberačkách vývaru pridáme šafran. Ryža by už mala mať kašovitú konzistenciu a byť tak al dente. Ak je príliš hustá, prilejeme asi 1/2dcl vody, pridáme druhú polovicu masla, parmezán a necháme rozpustiť. Nakoniec do ryže opatrne zamiešame vopred pripravený zelený hrášok a takto pripravené rizoto podávame jemne posypané strúhaným parmezánom, lebo parmezánu nikdy nie je dosť.

08.05.2017
Yumee

V toastovači opečieme dva krajce toastového chleba a necháme ich vychladnúť. Farebnú papriku si medzitým nakrájame na hrubšie kolieska. Môžeme použiť napríklad žltú a červenú papriku, podľa fantázie a počtu porcií (jedno koliesko papriky na jeden krajec chleba). Na panvici rozohrejeme olej a pridáme kolieska papriky, ktoré krátko opečieme z oboch strán. Potom do každého kolieska rozbijeme jedno vajíčko a kolieska papriky varechou jemne pritlačíme ku dnu panvice, aby sa vajíčka nerozliali po panvici. Vajíčka osolíme, okoreníme, pridáme štipku kajenskej papriky a necháme upiecť tak dlho, aby sa bielka prepiekli ale žĺtka ostali tekuté. Toasty potrieme tenkou vrstvou masla, položíme na ne plátky syru Cheddar a navrch uložíme vajíčka v paprike. Môžeme chvíľku počkať, kým teplé vajíčka trošku roztopia syr a podávame.

28.04.2017
Yumee

Do väčsej misy dáme umytý šalát poľníček (alebo aj iný druh šalátu podľa chuti, napríklad baby špenát). Pridáme na kocky nakrájanú polovicu avokáda, štvrtinky cherry paradajok a reďkovky narezané na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a zalejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Posypeme krutónmi podľa chuti (v našom prípade syrovými, no rovnako výborné sú aj cesnakové, či solené alebo bylinkové) a hoblinami parmezánu. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu a na hrniec položíme kovové sitko tak, aby bolo ponorené vo vode aspoň do polovice. Medzitým si menšiu misku vyložíme potravinovou fóliou. Do misky rozbijeme jedno vajíčko, jemne osolíme a okoreníme. Vajíčko zabalíme do balíčka a položíme do sitka tak, aby bolo celé ponorené vo vode. Varíme asi 3-5 minút podľa veľkosti vajíčka. Uvarené vajíčko opatrne rozbalíme z fólie (malo by mať stále tekuté žĺtko) a položíme na porciu šalátu. Prekrojíme a necháme žĺtko rozliať po všetkých ingredienciách šalátu.

27.04.2017
Yumee

V miske premiešajte olivový olej, soľ, bazalku, nakrájané sušené paradajky a zatiaľ neuvarený kuskus. Zalejte vriacou vodou, misku potiahnite kuchyňskou fóliou a nechajte asi 5 minút stáť. Medzitým si na panvici opražte píniové oriešky. Po približne piatich minútach kuskus premiešajte vidličkou a vmiešajte oriešky. Servírujte na šaláte pokvapkané balzamikovým octom.

21.04.2017
13.04.2017
11.04.2017
11.04.2017
14.07.2012
19.10.2011
14.10.2011
21.08.2011
20.08.2011
03.07.2011
21.04.2011
03.10.2010
12.09.2010
13.08.2010
16.04.2010
16.04.2010
10.04.2010

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

19.11.2010
Ivetka

Žemle pokrájajte a zalejte mliekom, Tekvicu očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte do misy. Pridajte tekvicové semienka, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia a rozpustené maslo. Primiešajte žemle, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Kuracie prsia umyte, osušte a prerežte do nich kapsu. Naplňte ju pripravenou plnkou a otvory spojte špáradlom. Na panvici rozohrejte olej a kapsy opečte dozlatista. Preložte ich do pekáčika, osoľte,mierne podlejte vývarom, a pridajte zvyšné maslo. Vložte do vyhriatej rúry a dopekajte pri teplote 200°C asi 30 minút. Počas pečenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké mäso vyberte a uchovajte v teple. Výpek zaprášte múkou, opražte, zalejte vodou a prevarte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Kuracie prsia prekrojte, polejte omáčkou a doplňte grilovanou,alebo opečenou zeleninou.

Štítky receptov

Typ prípravy