28.04.2017
Yumee

Do väčsej misy dáme umytý šalát poľníček (alebo aj iný druh šalátu podľa chuti, napríklad baby špenát). Pridáme na kocky nakrájanú polovicu avokáda, štvrtinky cherry paradajok a reďkovky narezané na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a zalejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Posypeme krutónmi podľa chuti (v našom prípade syrovými, no rovnako výborné sú aj cesnakové, či solené alebo bylinkové) a hoblinami parmezánu. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu a na hrniec položíme kovové sitko tak, aby bolo ponorené vo vode aspoň do polovice. Medzitým si menšiu misku vyložíme potravinovou fóliou. Do misky rozbijeme jedno vajíčko, jemne osolíme a okoreníme. Vajíčko zabalíme do balíčka a položíme do sitka tak, aby bolo celé ponorené vo vode. Varíme asi 3-5 minút podľa veľkosti vajíčka. Uvarené vajíčko opatrne rozbalíme z fólie (malo by mať stále tekuté žĺtko) a položíme na porciu šalátu. Prekrojíme a necháme žĺtko rozliať po všetkých ingredienciách šalátu.

11.04.2017
Yumee

Najprv si pripravíme omáčku na základ: na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a nakrájané strúčiky cesnaku. Krátko podusíme. Pridáme na drobné kocky nakrájanú červenú papriku a ďalej dusíme. Zalejeme konzervovanými krájanými paradajkami a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, kajenskou paprikou, sušenou alebo čerstvou nasekanou bazalkou a jemne osladíme kokosovým cukrom. Krátko povaríme, kým omáčka zovrie a rozmixujeme. Baklažán, cuketu, paradajky a mozzarellu nakrájame na veľmi tenké plátky. Baklažán jemne posolíme a necháme odležať asi 10 minút, kým pustí horkú šťavu. Následne plátky osušíme kuchynskou utierkou. Na dno zapekacej misy nalejeme vrstvu omáčky, na ktorú postupne striedavo ukladáme plátky baklažánu, cukety, paradajok a mozzarelly. Keď je omáčka úplne zakrytá zeleninou, nalejeme navrch ďalšiu vrstvu omáčky a celý postup s ukladaním plátkov zeleniny zopakujeme. Zapekaciu misu prikryjeme a ratatouille dáme do rúry rozohriatej na 200 stupňov. Prvých 15 minút zapekáme prikryté, potom odkryjeme a zapekáme ešte 30 minút.

12.05.2011
Ivetka

Rúru predhrejeme na 200°C. do veľkého hrnca dáme zovrieť 2 litre osolenej vody. Medzitým karfiol aj brokolicu očistíme, umyjeme a rozoberieme na ružičky. mrkvu očistíme, oškrabeme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Ružičky karfiolu vložíme do vriacej vody a po 1 minúte varenia aj mrkvu. Zeleninu varíme ešte ďalšie 2 minúty. Potom ju vyklopíme do sita, necháme dôkladne odkvapkať a rozložíme do nákypovej formy. Primiešame hrášok a zatiaľ všetko odložíme nabok. V hrnci rozohrejeme olej, prisypeme múku a za stáleho miešania 1 minútu pražíme svetlú zápražku. Postupne prilejeme mlieko aj vývar. Stále miešame, necháme zovrieť a varíme asi 3 minúty. Omáčku odstavíme a vmiešame do nej polovicu syra. Dochutíme čiernym korením. Omáčku nalejeme na zeleninu tak, aby bol pokrytý celý povrch. posypeme zvyšným syrom a pečieme v rúre dozlatista asi 10 minút pri 180°C.

12.05.2011
Ivetka

Zeleninu umyjeme, necháme odkvapkať a očistíme. Baklažány pokrájame a osolíme, cukety pokrájame na kolieska. Papriky rozštvrtíme, zbavíme semien a vnútorných rebier, umyjeme a pokrájame na pásiky. Paradajky sparíme, ošúpeme, zbavíme semien a pokrájame. Cibuľu s cesnakom ošúpeme, cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak roztlačíme. Bylinky umyjeme, osušíme v utierke a pokrájame čo najjemnejšie. Vo veľkej panvici rozohrejeme 2PL oleja a baklažány krátko opražíme. Vyberieme ich a v ďalších 2 PL krátko opražíme najprv cuketa, potom papriku. Cibuľu s cesnakom opražíme na zvyšku oleja. Do kastróla poukladáme zeleninu vo vrstvách. Začneme baklažánom, ktorý dáme naspodok a ním aj navrchu skončíme. Každú vrstvu osolíme a okoreníme, posypeme cibuľou, cesnakom a bylinkami. Prikryjeme a dusíme bez miešania 20 minút.

26.04.2011
01.04.2011
01.04.2011
16.03.2011
01.03.2011
19.02.2011
19.02.2011
11.02.2011
11.02.2011
07.02.2011
27.01.2011
09.01.2011
09.01.2011
09.01.2011
09.11.2010
09.11.2010
08.11.2010
08.11.2010

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

19.11.2010
Ivetka

Žemle pokrájajte a zalejte mliekom, Tekvicu očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte do misy. Pridajte tekvicové semienka, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia a rozpustené maslo. Primiešajte žemle, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Kuracie prsia umyte, osušte a prerežte do nich kapsu. Naplňte ju pripravenou plnkou a otvory spojte špáradlom. Na panvici rozohrejte olej a kapsy opečte dozlatista. Preložte ich do pekáčika, osoľte,mierne podlejte vývarom, a pridajte zvyšné maslo. Vložte do vyhriatej rúry a dopekajte pri teplote 200°C asi 30 minút. Počas pečenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké mäso vyberte a uchovajte v teple. Výpek zaprášte múkou, opražte, zalejte vodou a prevarte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Kuracie prsia prekrojte, polejte omáčkou a doplňte grilovanou,alebo opečenou zeleninou.

Štítky receptov

Typ prípravy