28.04.2017
Yumee

Do väčsej misy dáme umytý šalát poľníček (alebo aj iný druh šalátu podľa chuti, napríklad baby špenát). Pridáme na kocky nakrájanú polovicu avokáda, štvrtinky cherry paradajok a reďkovky narezané na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a zalejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Posypeme krutónmi podľa chuti (v našom prípade syrovými, no rovnako výborné sú aj cesnakové, či solené alebo bylinkové) a hoblinami parmezánu. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu a na hrniec položíme kovové sitko tak, aby bolo ponorené vo vode aspoň do polovice. Medzitým si menšiu misku vyložíme potravinovou fóliou. Do misky rozbijeme jedno vajíčko, jemne osolíme a okoreníme. Vajíčko zabalíme do balíčka a položíme do sitka tak, aby bolo celé ponorené vo vode. Varíme asi 3-5 minút podľa veľkosti vajíčka. Uvarené vajíčko opatrne rozbalíme z fólie (malo by mať stále tekuté žĺtko) a položíme na porciu šalátu. Prekrojíme a necháme žĺtko rozliať po všetkých ingredienciách šalátu.

11.04.2017
Yumee

Najprv si pripravíme omáčku na základ: na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a nakrájané strúčiky cesnaku. Krátko podusíme. Pridáme na drobné kocky nakrájanú červenú papriku a ďalej dusíme. Zalejeme konzervovanými krájanými paradajkami a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, kajenskou paprikou, sušenou alebo čerstvou nasekanou bazalkou a jemne osladíme kokosovým cukrom. Krátko povaríme, kým omáčka zovrie a rozmixujeme. Baklažán, cuketu, paradajky a mozzarellu nakrájame na veľmi tenké plátky. Baklažán jemne posolíme a necháme odležať asi 10 minút, kým pustí horkú šťavu. Následne plátky osušíme kuchynskou utierkou. Na dno zapekacej misy nalejeme vrstvu omáčky, na ktorú postupne striedavo ukladáme plátky baklažánu, cukety, paradajok a mozzarelly. Keď je omáčka úplne zakrytá zeleninou, nalejeme navrch ďalšiu vrstvu omáčky a celý postup s ukladaním plátkov zeleniny zopakujeme. Zapekaciu misu prikryjeme a ratatouille dáme do rúry rozohriatej na 200 stupňov. Prvých 15 minút zapekáme prikryté, potom odkryjeme a zapekáme ešte 30 minút.

12.05.2011
Ivetka

Rúru predhrejeme na 200°C. do veľkého hrnca dáme zovrieť 2 litre osolenej vody. Medzitým karfiol aj brokolicu očistíme, umyjeme a rozoberieme na ružičky. mrkvu očistíme, oškrabeme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Ružičky karfiolu vložíme do vriacej vody a po 1 minúte varenia aj mrkvu. Zeleninu varíme ešte ďalšie 2 minúty. Potom ju vyklopíme do sita, necháme dôkladne odkvapkať a rozložíme do nákypovej formy. Primiešame hrášok a zatiaľ všetko odložíme nabok. V hrnci rozohrejeme olej, prisypeme múku a za stáleho miešania 1 minútu pražíme svetlú zápražku. Postupne prilejeme mlieko aj vývar. Stále miešame, necháme zovrieť a varíme asi 3 minúty. Omáčku odstavíme a vmiešame do nej polovicu syra. Dochutíme čiernym korením. Omáčku nalejeme na zeleninu tak, aby bol pokrytý celý povrch. posypeme zvyšným syrom a pečieme v rúre dozlatista asi 10 minút pri 180°C.

12.05.2011
Ivetka

Zeleninu umyjeme, necháme odkvapkať a očistíme. Baklažány pokrájame a osolíme, cukety pokrájame na kolieska. Papriky rozštvrtíme, zbavíme semien a vnútorných rebier, umyjeme a pokrájame na pásiky. Paradajky sparíme, ošúpeme, zbavíme semien a pokrájame. Cibuľu s cesnakom ošúpeme, cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak roztlačíme. Bylinky umyjeme, osušíme v utierke a pokrájame čo najjemnejšie. Vo veľkej panvici rozohrejeme 2PL oleja a baklažány krátko opražíme. Vyberieme ich a v ďalších 2 PL krátko opražíme najprv cuketa, potom papriku. Cibuľu s cesnakom opražíme na zvyšku oleja. Do kastróla poukladáme zeleninu vo vrstvách. Začneme baklažánom, ktorý dáme naspodok a ním aj navrchu skončíme. Každú vrstvu osolíme a okoreníme, posypeme cibuľou, cesnakom a bylinkami. Prikryjeme a dusíme bez miešania 20 minút.

26.04.2011
01.04.2011
01.04.2011
16.03.2011
01.03.2011
19.02.2011
19.02.2011
11.02.2011
11.02.2011
07.02.2011
27.01.2011
09.01.2011
09.01.2011
09.01.2011
09.11.2010
09.11.2010
08.11.2010
08.11.2010