11.04.2017
Yumee

Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nasekané šalotky, ktoré krátko podusíme. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku. Paradajky zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kocky. Pridáme k šalotkám a cesnaku a ďalej dusíme. Do zmesi vsypeme sterilizovaný cícer (môžeme použiť aj sušený cícer, ktorý si deň vopred namočíme do vody) a okoreníme soľou, mletým čiernym korením, pridáme tiež sušenú mätu, kurkumu, kajenskú papriku, korenie Garam Masala, a samozrejme, karí. Nakoniec zalejeme kokosovým mliekom, prikryjeme a ešte chvíľu dusíme. Podávame s uvareným bulgurom (alebo natural ryžou).

17.06.2014
kofuk111

1. Všetky prísady na marinádu rozšľaháme v stredne veľkej mise. 3 lyžice marinády na šalátovú zálievku dáme do inej väčšej misy. Obe misy postavíme stranou.2. Z hrebenatiek odstránime malý tvrdý postranný sval, ak sa na mušliach ešte nachádza. Mušle až do grilovania dáme do chladničky.3. Gril pripravíme na priamy, stredne silný žiar. Cibuľu, kukuricu a papriku trochu potrieme alebo postriekame olejom a rovnomerne ich osolíme a okoreníme. Grilovací rošt očistíme kefou. Zeleninu grilujeme na priamom, stredne silnom žiare pod poklopom: cibuľu, kým nezmäkne a nezmení tvar, kukuričné klasy, kým jemne nezhnednú a na niekoľkých miestach nesčernejú, papriku, kým šupka nesčernie a nevytvoria sa na nej pľuzgiere. Podľa potreby obrátime. Cibuľa potrebuje zhruba 4 minúty, kukurica 6 až 8 minút, paprika 10 až 12 minút. Papriku vložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.4. Keď sa zelenina dostatočne ochladí, dieliky cibule nasekáme na kocky a z klasov skrojíme kukuričné zrnká. Z papriky stiahneme pripálenú šupku a odstránime stopku, jadrovník, vnútorné deliace blany a semienka. Papriku potom nakrájame na stredne veľké kocky, vytekajúcu šťavu pritom zachytíme. Cibuľu, kukuricu a papriku spolu s rímskou rascou a chilli omáčkou pridáme k odloženej marináde a všetko zmiešame.5. Vo vode namočenú cédrovú dosku položíme nad priamy, stredne silný žiar a zavrieme poklop. Dosku obrátime po 5 až 10 minútach, keď sa z dreva začne dymiť. Mušle namáčame v marináde, aby boli dobre pokryté tekutinou a rozložíme ich vedľa seba na dosku. Hrebenatky grilujeme pod poklopom 8 až 10 minút, kým na povrchu nie sú trochu pevnejšie a vnútri nestratia sklovitý lesk. Podávame teplé s kukuričným šalátom.Zdroj: Weber-stepen

16.03.2011
Miroslav

Dáme variť ryžu. Dôležité pri príprave ryže je že sa pripravuje úplne inak ako obyčajná ryža. Treba ju prevariť. Takže dáme do hrnca ryžu ktorú sme pred tým opláchli vodou. Na jeden hrnček ryže treba dať dva hrnčeky vody. Varíme až kým nie je ryža mäkká a lepkavá. Kým sa ryža varí pripravíme si suroviny. Všetky si nakrájame na dlhé pásiky. Ďalej si pripravíme zálievku na ryžu. Zmiešame ocot, cukor a soľ v malom hrnčeku a povaríme kým sa cukor a soľ neroztopia. Keď sa ryža dovarí necháme ju vychladnúť a polejeme ju zálievkou. Musíte si dať pozor aby nebolo príliš veľa zálievky. Môžete si ju pripraviť ako chcete podľa toho či chcete viac slanú ryžu alebo viac sladkú. Zalievajte ryžu po trochách a postupne ju chutnajte kým nebude ryža podľa vašich predstáv. Keď máme hotovú ryžu a nakrájané suroviny, môžeme si pripraviť riasy. Rozprestrite si ich na zakúpenú podložku (tiež v obchode so špeciálnymi potravinami). Naneste ryžu na tri štvrtinu povrchu (tak ako je na obrázku). Nie moc hrubú a nie moc tenkú. Vrstva ryže bude určovať ako veľké budú vaše kúsky. Po nanesení ryže môžete dať do stredu vrstvy ryže ingrediencie. Tieto ingrediencie sú na vás. Na tom čo vám chutí. Ja som uviedol len príkladné. Po tom zrolujte celú riasu aj s podložkou na ktorej ju máte položenú a zrlolovanú jemne pomačkajte. Potom odrolujte podložku a hotovú rolku maki nechajte odstáť aby sa riasa stiahla okolo ryže. Takto si pripravte toľko roliek koľko vám vyjde alebo toľko koľko chcete. Keď budete mať rolky hotové začnite ich rezať na kúsky. Zoberte si najostrejší nôž a po každom odrezanom kúsku opláchnite nôž v studenej vode (Ak to neurobíte nôže sa nebude kĺzať a roztrhá krehkú riasu).Keď narežete všetky kúsky nechajte ich úplne vychladnúť a môžete podávať so sójovou omáčkou a wasabi.