21.12.2012
Katarina

Mrkvy očistíme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle s najmenšími dierkami (ako syr na chlebíčky). Na malé kúsky posekáme cibuľku a opražíme na masle na miernom ohni, aby sa nespálila a neprepálilo maslo. Pridáme nastrúhanú mrkvu, poriadne premiešame a asi 2 minúty dusíme, kým nemá príjemnú oranžovo-žltú farbu. Zalejeme dojčenskou vodou Lucka a necháme variť asi 5 min. Vedľa v miske rozmiešame vajíčko s krupicou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, a potom mierne posolíme. Krupičná zmes na halušky nesmie byť veľmi hustá ani veľmi riedka. Zmes reaguje podľa toho, akú krupicu ste použili, preto si to treba overiť na prvej spravenej haluške. Vyskúšame prvú halušku nabrať na malú čajovú lyžičku a spustiť do variacej sa polievky. Ak sa nerozpadne, alebo nie je príliš tvrdá, tak je to v poriadku. Pokračujeme s hádzaním ďalších halušiek do vriacej vody. Keď všetky vyplávajú hore, polievku odstavíme z ohňa a je hotová.

13.08.2012
Lenka

Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Pridáme cukor, škoricu, hrozienka namočené do rumu, vanilkový cukor a sekané vlašské orechy. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, používame hladkú múku na posyp, aby sa cesto nelepilo. Takto pripravené cesto najskôr zľahka posypeme strúhankou a potom vŕšime do stredu cesta jablkovú zmes. Zabalíme. V priebehu balenia potierame okraje rozšľahaným vajcom, aby cesto dobre držalo pri sebe. Preložíme na papier na pečenie. Nakoniec celú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a hornú stranu poprepichujeme v niekoľkých miestach vidličkou. Dáme do vyhriateho grilu a pečieme. Po upečení posypeme múčkovým cukrom. Na prípravu štrúdle využijeme metódu nepriameho grilovania počas približne 20 minút, kým bude štrúdľa do zlatista prepečená. Vanilková omáčka: Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na obale, potom ho rozriedime smotanou na šľahanie.

03.07.2011
Miroslav

Nasypeme cukor na dno stredne veľkého hrnca a necháme pomaly karamelizovať. Cukor karamelizujte tak že ho rovnomerne rozsypete po dne hrnca a dáte na najmenší plameň. Vôbec ho nemiešajte. Po chvíli sa cukor sám roztopí. Nesmiete to urýchlovať lebo sa vám pripáli Keď je cukor zkaramelizovaný necháme ho ochladiť. Medzitým si pripravýme mlieko, vajíčka a vanilkový cukor. Všetko to zmiešame dokopy a nalejeme do hrnca s karamelom. Hrniec s karamelom vložte do väčšieho hrnca s vodou na dne aby sa mohol variť nad parou cca 3 hodiny. Flan je hotový keď mlieko ztuhne tak že vám nezamočí prst. Priebežne dolievajte vodu do väčšieho hrnca a kontorlujte konzistenciu mlieka. Keď je flan hotový dajte ho poridane ochladiť a potom preklopte na tanier. Postupne by vám mal vypadnúť celistvý flan aj s karamelovou šťavou. Podávajte rozhodne studené a spotrebujte do jedného dňa.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

19.11.2010
Ivetka

Žemle pokrájajte a zalejte mliekom, Tekvicu očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte do misy. Pridajte tekvicové semienka, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia a rozpustené maslo. Primiešajte žemle, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Kuracie prsia umyte, osušte a prerežte do nich kapsu. Naplňte ju pripravenou plnkou a otvory spojte špáradlom. Na panvici rozohrejte olej a kapsy opečte dozlatista. Preložte ich do pekáčika, osoľte,mierne podlejte vývarom, a pridajte zvyšné maslo. Vložte do vyhriatej rúry a dopekajte pri teplote 200°C asi 30 minút. Počas pečenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké mäso vyberte a uchovajte v teple. Výpek zaprášte múkou, opražte, zalejte vodou a prevarte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Kuracie prsia prekrojte, polejte omáčkou a doplňte grilovanou,alebo opečenou zeleninou.

Štítky receptov

Typ prípravy