31.10.2017
Yumee

V hrnci na olivovom oleji speníme 2 nadrobno nakrájané šalotky. Pridáme 1/4 masla a necháme rozpustiť. Vsypeme ošúpanú, vydlabanú a na kocky nakrájanú hokkaido tekvicu. Premiešame, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, zakryjeme pokrievkou a za občasného premiešania dusíme asi 15 minút. Dávame pozor, aby sa tekvica neprichytila na dno hrnca. Keď zmäkne, prilejeme 1,5 litra zeleninového vývaru (prípadne v 1,5 l vody rozpustíme 2-3 kocky zeleninového bujónu), pridáme štipku kajenskej papriky a necháme variť, kým tekvica nebude úplne mäkká, cca 20 minút. Následne rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme 165 ml kokosového mlieka (1 menšia plechovica) a polievku necháme prevrieť. Podávame pokvapkanú tekvicovým olejom a posypanú praženými tekvicovými semienkami. Výborne sa k polievke hodí drobné slané pečivo, cesnaková bagetka alebo syrový pagáč.

14.04.2017
Yumee

Na panvici rozohrejeme olej a krátko orestujeme nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Pridáme nakrájané strúčiky cesnaku a ešte chvíľu podusíme. Vlejeme konzervu krájaných paradajok. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, štipkou kajenskej papriky a jemne osladíme cukrom, aby sa vyrovnala kyslosť paradajok. Prilejeme paradajkové pyré, zeleninový bujón a nasekanú čerstvú bazalku, zalejeme vodou a varíme. Po zovretí servírujeme. Podľa chuti posypeme obľúbeným strúhaným syrom, napríklad parmezánom.

11.04.2017
Yumee

Najprv si pripravíme omáčku na základ: na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a nakrájané strúčiky cesnaku. Krátko podusíme. Pridáme na drobné kocky nakrájanú červenú papriku a ďalej dusíme. Zalejeme konzervovanými krájanými paradajkami a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, kajenskou paprikou, sušenou alebo čerstvou nasekanou bazalkou a jemne osladíme kokosovým cukrom. Krátko povaríme, kým omáčka zovrie a rozmixujeme. Baklažán, cuketu, paradajky a mozzarellu nakrájame na veľmi tenké plátky. Baklažán jemne posolíme a necháme odležať asi 10 minút, kým pustí horkú šťavu. Následne plátky osušíme kuchynskou utierkou. Na dno zapekacej misy nalejeme vrstvu omáčky, na ktorú postupne striedavo ukladáme plátky baklažánu, cukety, paradajok a mozzarelly. Keď je omáčka úplne zakrytá zeleninou, nalejeme navrch ďalšiu vrstvu omáčky a celý postup s ukladaním plátkov zeleniny zopakujeme. Zapekaciu misu prikryjeme a ratatouille dáme do rúry rozohriatej na 200 stupňov. Prvých 15 minút zapekáme prikryté, potom odkryjeme a zapekáme ešte 30 minút.

11.04.2017
Yumee

Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nasekané šalotky, ktoré krátko podusíme. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku. Paradajky zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kocky. Pridáme k šalotkám a cesnaku a ďalej dusíme. Do zmesi vsypeme sterilizovaný cícer (môžeme použiť aj sušený cícer, ktorý si deň vopred namočíme do vody) a okoreníme soľou, mletým čiernym korením, pridáme tiež sušenú mätu, kurkumu, kajenskú papriku, korenie Garam Masala, a samozrejme, karí. Nakoniec zalejeme kokosovým mliekom, prikryjeme a ešte chvíľu dusíme. Podávame s uvareným bulgurom (alebo natural ryžou).

15.03.2012
29.10.2011
08.05.2011
21.12.2010
21.12.2010
21.12.2010
27.11.2010
23.11.2010
26.10.2010
26.10.2010
16.08.2010
25.07.2010
13.05.2010
13.05.2010
07.05.2010
17.04.2010
10.04.2010