31.10.2017
Yumee

V hrnci na olivovom oleji speníme 2 nadrobno nakrájané šalotky. Pridáme 1/4 masla a necháme rozpustiť. Vsypeme ošúpanú, vydlabanú a na kocky nakrájanú hokkaido tekvicu. Premiešame, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, zakryjeme pokrievkou a za občasného premiešania dusíme asi 15 minút. Dávame pozor, aby sa tekvica neprichytila na dno hrnca. Keď zmäkne, prilejeme 1,5 litra zeleninového vývaru (prípadne v 1,5 l vody rozpustíme 2-3 kocky zeleninového bujónu), pridáme štipku kajenskej papriky a necháme variť, kým tekvica nebude úplne mäkká, cca 20 minút. Následne rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme 165 ml kokosového mlieka (1 menšia plechovica) a polievku necháme prevrieť. Podávame pokvapkanú tekvicovým olejom a posypanú praženými tekvicovými semienkami. Výborne sa k polievke hodí drobné slané pečivo, cesnaková bagetka alebo syrový pagáč.

12.05.2017
Yumee

Najskôr si pripravíme zelený hrášok. Na panvici rozohrejeme 1PL olivového oleja, a v ňom rozpustíme polovicu masla. Vsypeme mrazený hrášok a zohrejeme. Keď je hrášok mäkký, odstavíme a necháme chladnúť. Do hlbšej panvice (alebo woku) nasypeme ryžu typu Arborio (alebo inú ryžu určenú na rizoto). Pokvapkáme 1PL olivového oleja a chvíľku opražíme. Postupne pridávame zeleninový vývar - vždy po jednej naberačke a necháme ryžu dôkladne nasiaknúť všetku tekutinu. Je veľmi dôležité prilievať vývar pomaly, inak sa ryža zvonku rozvarí a vo vnútri ostane tvrdá. Ryžu stále miešame, aby neprihorela. Pri posledných naberačkách vývaru pridáme šafran. Ryža by už mala mať kašovitú konzistenciu a byť tak al dente. Ak je príliš hustá, prilejeme asi 1/2dcl vody, pridáme druhú polovicu masla, parmezán a necháme rozpustiť. Nakoniec do ryže opatrne zamiešame vopred pripravený zelený hrášok a takto pripravené rizoto podávame jemne posypané strúhaným parmezánom, lebo parmezánu nikdy nie je dosť.

14.04.2017
Yumee

Na panvici rozohrejeme olej a krátko orestujeme nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Pridáme nakrájané strúčiky cesnaku a ešte chvíľu podusíme. Vlejeme konzervu krájaných paradajok. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, štipkou kajenskej papriky a jemne osladíme cukrom, aby sa vyrovnala kyslosť paradajok. Prilejeme paradajkové pyré, zeleninový bujón a nasekanú čerstvú bazalku, zalejeme vodou a varíme. Po zovretí servírujeme. Podľa chuti posypeme obľúbeným strúhaným syrom, napríklad parmezánom.

11.04.2017
Yumee

Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nasekané šalotky, ktoré krátko podusíme. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku. Paradajky zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kocky. Pridáme k šalotkám a cesnaku a ďalej dusíme. Do zmesi vsypeme sterilizovaný cícer (môžeme použiť aj sušený cícer, ktorý si deň vopred namočíme do vody) a okoreníme soľou, mletým čiernym korením, pridáme tiež sušenú mätu, kurkumu, kajenskú papriku, korenie Garam Masala, a samozrejme, karí. Nakoniec zalejeme kokosovým mliekom, prikryjeme a ešte chvíľu dusíme. Podávame s uvareným bulgurom (alebo natural ryžou).

22.01.2012
03.07.2011
25.05.2011
08.05.2011
22.04.2011
07.04.2011
30.03.2011
16.03.2011
03.03.2011
02.03.2011
01.03.2011
01.03.2011
22.02.2011
22.02.2011
21.02.2011
21.02.2011
14.02.2011

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

11.03.2011
Ivetka

Mäso pokrájame na rezančeky, mladú cibuľku pokrájame na kolieska, strúčiky hrášku umyjeme a očistíme. Sójové výhonky prepláchneme a necháme odkvapkať. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a posekáme nadrobno. Kukuričné klásky necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme dostatok osolenej vody, necháme zovrieť a strúčiky v nej varíme asi 2 minúty. potom ich scedíme, ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme olej a mäso za stáleho miešania prudko opečieme. Potom ho vyberieme a odložíme na teplé miesto. Pripravenú zeleninu za stáleho miešania opekáme vo zvyšnom oleji domäkka. Prilejeme vývar, pridáme mäso a ohrejeme. Ochutíme sójovou omáčkou, čiernym korením, osolíme, posypeme petržlenovou vňaťou.

Štítky receptov

Typ prípravy