11.04.2017
Yumee

Najprv si pripravíme omáčku na základ: na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a nakrájané strúčiky cesnaku. Krátko podusíme. Pridáme na drobné kocky nakrájanú červenú papriku a ďalej dusíme. Zalejeme konzervovanými krájanými paradajkami a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, kajenskou paprikou, sušenou alebo čerstvou nasekanou bazalkou a jemne osladíme kokosovým cukrom. Krátko povaríme, kým omáčka zovrie a rozmixujeme. Baklažán, cuketu, paradajky a mozzarellu nakrájame na veľmi tenké plátky. Baklažán jemne posolíme a necháme odležať asi 10 minút, kým pustí horkú šťavu. Následne plátky osušíme kuchynskou utierkou. Na dno zapekacej misy nalejeme vrstvu omáčky, na ktorú postupne striedavo ukladáme plátky baklažánu, cukety, paradajok a mozzarelly. Keď je omáčka úplne zakrytá zeleninou, nalejeme navrch ďalšiu vrstvu omáčky a celý postup s ukladaním plátkov zeleniny zopakujeme. Zapekaciu misu prikryjeme a ratatouille dáme do rúry rozohriatej na 200 stupňov. Prvých 15 minút zapekáme prikryté, potom odkryjeme a zapekáme ešte 30 minút.

06.12.2011
Yumee

Pór očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Paradajky prepichneme a prelejeme vriacou vodou, ošúpeme a taktiež pokrájame na kolieska.Kaleráb ošúpeme a pokrájame na veľmi tenké plátky. Vňať do polievky očistíme, opláchneme a posekáme nadrobno. Mozzarelu necháme odkvapkať a pokrájame na kocky. Ohňovzdornú formu vymastíme maslom a v striedavých vrstvách do nej ukladáme pór, paradajky a kaleráby. Navrch rovnomerne nasypeme vňať, posolíme a pokoreníme. Smotanu zmiešame s mliekom a nalejeme na zeleninu. Na pripravený podklad nasypeme najprv tvrdý syr a potom kocky mozzarely. Maslo nakrájame na malé kúsky a rozložíme na povrch. Jedlo pripravené na zapekanie vložíme do studenej rúry a pečieme pri 160 stupňoch asi 40 minút, kým sa syr neroztopí.

29.10.2011
varenieok

Namočené mäso(bôčik) umyjeme, porežeme na kúsky a pripravíme si ho na ďalšiu prípravu. Do kuchty nalejeme olej VÉNUSZ, narežeme 1 celú cibuľu aj s cesnakom a ak sa spení tak pridáme mäso(bôčik),kmín,vegetu, soľ,trošku sušenej petržlenovej vňate,na jemno(na krúžky) nakrájanú mrkvu a necháme trošku restovať. Potom pridáme sladkú červenú papriku,zalejeme vodou,zakryjeme kuchtu a necháme variť 20 až 25 minút. Do hrnca dáme variť ryžu, pridáme trošku soli a necháme ju uvariť viac ako do polo mäkka. Kyslú kapustu dáme do hrnca, kde dáme trošku oleja a na drobno nakrájanú cibuľu a trochu ju povaríme, aby zmäkla. Keď je mäso(bôčik) uvarený a aj ryža tak ich spolu zmiešame. Pripravíme si pekáč do ktorého si začneme ukladať na spodok polovicu kyslej kapusty na to poukladáme zmiešané mäso s ryžou,rovnomerne porozťahujeme a na to dáme zbytok kyslej kapusty. Kyslú smotanu zmiešame s jedným celým vajcom, kde pridáme trošku sladkej červenej papriky, vegetu, štipku soli, dobre premiešame, vylejeme na vrch kyslej kapusty a porozťahujeme po celom povrchu. Pekáč zakryjeme druhou polovicou pekáča a dáme piecť do rúry na 200°C na 30 až 40 minút. Pred koncom pekáč odkryjeme a necháme z hora trošku zapiecť do chrumkavá. Prajem dobrú chuť.

14.10.2011
Yumee

Feniklovú hľuzu očistíme a umyjeme podľa návodu vpravo. Potom ju pozdĺžne rozštvrtíme a priečne pokrájame na pásiky. Brokolicu umyjeme, zbavíme lístkov a ružičky oddelíme od hrubého hlúba. Stonky trochu skrátime, krížom ich narežeme a ošúpeme. Očistíme huby aj cibuľu, zo šunky odrežeme mastný okraj. Všetko pokrájame na drobné kocky. Na panvici rozohrejeme olej a za stáleho miešania pri strednej až slabej teplote v ňom pražíme zeleninu a šunku asi 5 minút. Panvicu odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Medzitým zmiešame mlieko, smotanu a vajcia, posolíme a pokoreníme čiernym korením aj muškátovým orieškom. Zeleninu vložíme do zapekacej formy s nízkym okrajom a zalejeme pripravenou mliečnou zmesou. Všetko posypeme syrom a dáme do rozohriatej rúry. Jedlo zapekáme pri 200 stupňoch asi 30 minút.

14.10.2011
18.08.2011
12.05.2011
15.04.2011
09.04.2011
04.04.2011
02.04.2011
09.03.2011
14.02.2011
02.02.2011
02.02.2011