31.10.2017
Yumee

V hrnci na olivovom oleji speníme 2 nadrobno nakrájané šalotky. Pridáme 1/4 masla a necháme rozpustiť. Vsypeme ošúpanú, vydlabanú a na kocky nakrájanú hokkaido tekvicu. Premiešame, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, zakryjeme pokrievkou a za občasného premiešania dusíme asi 15 minút. Dávame pozor, aby sa tekvica neprichytila na dno hrnca. Keď zmäkne, prilejeme 1,5 litra zeleninového vývaru (prípadne v 1,5 l vody rozpustíme 2-3 kocky zeleninového bujónu), pridáme štipku kajenskej papriky a necháme variť, kým tekvica nebude úplne mäkká, cca 20 minút. Následne rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme 165 ml kokosového mlieka (1 menšia plechovica) a polievku necháme prevrieť. Podávame pokvapkanú tekvicovým olejom a posypanú praženými tekvicovými semienkami. Výborne sa k polievke hodí drobné slané pečivo, cesnaková bagetka alebo syrový pagáč.

27.05.2017
Yumee

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na čo najmenšie a najtenšie kúsky (približne 2x2 cm). Z oboch strán okoreníme cesnakovou soľou (namiesto cesnakovej soli môžeme použiť aj kombináciu morskej soli a sušeného cesnaku). Kuracie kúsky najprv obalíme vo vajíčku, potom v zmesi múky a strúhanky, a z oboch strán vypražíme v rozpálenom oleji. Omáčku si pripravíme tak, že si najprv v hrnci rozpustíme maslo. Prilejeme šľahačkovú smotanu a necháme zohriať. Postupne pridáme tavený syr a nahrubo nastrúhaný syr Niva (alebo akýkoľvek iný syr s modrou plesňou, napríklad Gorgonzolu). Miešame, kým sa rozpustí všetok syr a omáčka jemne zovrie. Omáčku servírujeme v menšej miske, ku ktorej naukladáme voňavé cesnakové kuracie chipsy. Podávame s pečivom, čerstvým šalátom alebo len tak bez prílohy.

12.05.2017
Yumee

Najskôr si pripravíme zelený hrášok. Na panvici rozohrejeme 1PL olivového oleja, a v ňom rozpustíme polovicu masla. Vsypeme mrazený hrášok a zohrejeme. Keď je hrášok mäkký, odstavíme a necháme chladnúť. Do hlbšej panvice (alebo woku) nasypeme ryžu typu Arborio (alebo inú ryžu určenú na rizoto). Pokvapkáme 1PL olivového oleja a chvíľku opražíme. Postupne pridávame zeleninový vývar - vždy po jednej naberačke a necháme ryžu dôkladne nasiaknúť všetku tekutinu. Je veľmi dôležité prilievať vývar pomaly, inak sa ryža zvonku rozvarí a vo vnútri ostane tvrdá. Ryžu stále miešame, aby neprihorela. Pri posledných naberačkách vývaru pridáme šafran. Ryža by už mala mať kašovitú konzistenciu a byť tak al dente. Ak je príliš hustá, prilejeme asi 1/2dcl vody, pridáme druhú polovicu masla, parmezán a necháme rozpustiť. Nakoniec do ryže opatrne zamiešame vopred pripravený zelený hrášok a takto pripravené rizoto podávame jemne posypané strúhaným parmezánom, lebo parmezánu nikdy nie je dosť.

28.04.2017
Yumee

Do väčsej misy dáme umytý šalát poľníček (alebo aj iný druh šalátu podľa chuti, napríklad baby špenát). Pridáme na kocky nakrájanú polovicu avokáda, štvrtinky cherry paradajok a reďkovky narezané na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a zalejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Posypeme krutónmi podľa chuti (v našom prípade syrovými, no rovnako výborné sú aj cesnakové, či solené alebo bylinkové) a hoblinami parmezánu. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu a na hrniec položíme kovové sitko tak, aby bolo ponorené vo vode aspoň do polovice. Medzitým si menšiu misku vyložíme potravinovou fóliou. Do misky rozbijeme jedno vajíčko, jemne osolíme a okoreníme. Vajíčko zabalíme do balíčka a položíme do sitka tak, aby bolo celé ponorené vo vode. Varíme asi 3-5 minút podľa veľkosti vajíčka. Uvarené vajíčko opatrne rozbalíme z fólie (malo by mať stále tekuté žĺtko) a položíme na porciu šalátu. Prekrojíme a necháme žĺtko rozliať po všetkých ingredienciách šalátu.

21.04.2017
11.04.2017
11.04.2017

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

11.03.2011
Ivetka

Mäso pokrájame na rezančeky, mladú cibuľku pokrájame na kolieska, strúčiky hrášku umyjeme a očistíme. Sójové výhonky prepláchneme a necháme odkvapkať. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a posekáme nadrobno. Kukuričné klásky necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme dostatok osolenej vody, necháme zovrieť a strúčiky v nej varíme asi 2 minúty. potom ich scedíme, ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme olej a mäso za stáleho miešania prudko opečieme. Potom ho vyberieme a odložíme na teplé miesto. Pripravenú zeleninu za stáleho miešania opekáme vo zvyšnom oleji domäkka. Prilejeme vývar, pridáme mäso a ohrejeme. Ochutíme sójovou omáčkou, čiernym korením, osolíme, posypeme petržlenovou vňaťou.

Štítky receptov

Typ prípravy