27.05.2017
Yumee

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na čo najmenšie a najtenšie kúsky (približne 2x2 cm). Z oboch strán okoreníme cesnakovou soľou (namiesto cesnakovej soli môžeme použiť aj kombináciu morskej soli a sušeného cesnaku). Kuracie kúsky najprv obalíme vo vajíčku, potom v zmesi múky a strúhanky, a z oboch strán vypražíme v rozpálenom oleji. Omáčku si pripravíme tak, že si najprv v hrnci rozpustíme maslo. Prilejeme šľahačkovú smotanu a necháme zohriať. Postupne pridáme tavený syr a nahrubo nastrúhaný syr Niva (alebo akýkoľvek iný syr s modrou plesňou, napríklad Gorgonzolu). Miešame, kým sa rozpustí všetok syr a omáčka jemne zovrie. Omáčku servírujeme v menšej miske, ku ktorej naukladáme voňavé cesnakové kuracie chipsy. Podávame s pečivom, čerstvým šalátom alebo len tak bez prílohy.

12.05.2017
Yumee

Najskôr si pripravíme zelený hrášok. Na panvici rozohrejeme 1PL olivového oleja, a v ňom rozpustíme polovicu masla. Vsypeme mrazený hrášok a zohrejeme. Keď je hrášok mäkký, odstavíme a necháme chladnúť. Do hlbšej panvice (alebo woku) nasypeme ryžu typu Arborio (alebo inú ryžu určenú na rizoto). Pokvapkáme 1PL olivového oleja a chvíľku opražíme. Postupne pridávame zeleninový vývar - vždy po jednej naberačke a necháme ryžu dôkladne nasiaknúť všetku tekutinu. Je veľmi dôležité prilievať vývar pomaly, inak sa ryža zvonku rozvarí a vo vnútri ostane tvrdá. Ryžu stále miešame, aby neprihorela. Pri posledných naberačkách vývaru pridáme šafran. Ryža by už mala mať kašovitú konzistenciu a byť tak al dente. Ak je príliš hustá, prilejeme asi 1/2dcl vody, pridáme druhú polovicu masla, parmezán a necháme rozpustiť. Nakoniec do ryže opatrne zamiešame vopred pripravený zelený hrášok a takto pripravené rizoto podávame jemne posypané strúhaným parmezánom, lebo parmezánu nikdy nie je dosť.

08.05.2017
Yumee

V toastovači opečieme dva krajce toastového chleba a necháme ich vychladnúť. Farebnú papriku si medzitým nakrájame na hrubšie kolieska. Môžeme použiť napríklad žltú a červenú papriku, podľa fantázie a počtu porcií (jedno koliesko papriky na jeden krajec chleba). Na panvici rozohrejeme olej a pridáme kolieska papriky, ktoré krátko opečieme z oboch strán. Potom do každého kolieska rozbijeme jedno vajíčko a kolieska papriky varechou jemne pritlačíme ku dnu panvice, aby sa vajíčka nerozliali po panvici. Vajíčka osolíme, okoreníme, pridáme štipku kajenskej papriky a necháme upiecť tak dlho, aby sa bielka prepiekli ale žĺtka ostali tekuté. Toasty potrieme tenkou vrstvou masla, položíme na ne plátky syru Cheddar a navrch uložíme vajíčka v paprike. Môžeme chvíľku počkať, kým teplé vajíčka trošku roztopia syr a podávame.

28.04.2017
Yumee

Do väčsej misy dáme umytý šalát poľníček (alebo aj iný druh šalátu podľa chuti, napríklad baby špenát). Pridáme na kocky nakrájanú polovicu avokáda, štvrtinky cherry paradajok a reďkovky narezané na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a zalejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Posypeme krutónmi podľa chuti (v našom prípade syrovými, no rovnako výborné sú aj cesnakové, či solené alebo bylinkové) a hoblinami parmezánu. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu a na hrniec položíme kovové sitko tak, aby bolo ponorené vo vode aspoň do polovice. Medzitým si menšiu misku vyložíme potravinovou fóliou. Do misky rozbijeme jedno vajíčko, jemne osolíme a okoreníme. Vajíčko zabalíme do balíčka a položíme do sitka tak, aby bolo celé ponorené vo vode. Varíme asi 3-5 minút podľa veľkosti vajíčka. Uvarené vajíčko opatrne rozbalíme z fólie (malo by mať stále tekuté žĺtko) a položíme na porciu šalátu. Prekrojíme a necháme žĺtko rozliať po všetkých ingredienciách šalátu.

27.04.2017
21.04.2017
13.04.2017
12.04.2017
12.04.2017
11.04.2017
11.04.2017
17.06.2014
17.06.2014
10.05.2014
10.05.2014
26.11.2012
19.10.2012
19.10.2012
18.10.2012
18.10.2012
13.08.2012