Ovocná torta jablkovo-karamelová

Ingrediencie
  • Múka 200g
  • Maslo 100g tuhé
  • Cukor - práškový 50g
  • Sol´
  • Ocot 1PL
  • Vajce 1ks
  • Jablko 800g
  • Citrón 1ks
  • Maslo 1PL
  • Cukor 100g
  • Šťava - jablková 2PL

Múku preosejeme na dosku a urobíme v nej jamku. Pridáme kúsky nakrájaného masla, cukor, soľ, ocot a rozšľahané vajce. Nožom zapracujeme do múky všetky suroviny a cesto rýchlo vymiesime dohladka. Zabalíme ho do fólie a necháme odstáť aspoň 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablká, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenké plátky. Vytlačíme citrón a šťavou pokvapkáme plátky jabĺk.

Rúru predhrejeme na 200°C. Cesto premiesime na jemne pomúčenej doske a vyvaľkáme na okrúhlu placku. Vložíme ju do formy, cesto pritlačíme k okraju a vidličkou popicháme na viacerých miestach.

Na cesto rozložíme jablká a na ne kúsky masla. Pečieme 20 minút pri 180°C. Medzitým v hrnci pri miernej teplote rozohrejeme cukor. Prilievame jablčnú šťavu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne karamelová hmota.

Múčnik vyberieme z rúry a polejeme karamelom. Teplotu v rúre zvýšime na 250°C. Koláč dopekáme ešte asi 8 minút.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

01.02.2011
Ivetka

Rybu umyjeme, vyčistíme tak,aby zostala v celku. Pripravenú rybu osušíme, osolíme, okoreníme a posypeme korením na ryby. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, 1 cibuľu nakrájame na kolieska, osolíme,okoreníme a orestujeme na oleji do zlata. Naplníme rybu. Do pekáča vložíme alobal, na alobal dáme rybu, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom, posypeme znovu korením na ryby. Potom rybu natrieme majonézou. Na majonézu položíme nakrájanú cibuľu, čerstvú papriku nakrájanú na kolieska, petržlen,bobkový list. Zabalíme do alobalu. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 1 hodinu bez prikrytia, kým ryba nezmäkne. Hotovú rybu servírujeme s plátkom citróna a ako prílohu podávame varené zemiaky.

Štítky receptov

Typ prípravy