Ovocná torta jablkovo-karamelová

Ingrediencie
  • Múka 200g
  • Maslo 100g tuhé
  • Cukor - práškový 50g
  • Sol´
  • Ocot 1PL
  • Vajce 1ks
  • Jablko 800g
  • Citrón 1ks
  • Maslo 1PL
  • Cukor 100g
  • Šťava - jablková 2PL

Múku preosejeme na dosku a urobíme v nej jamku. Pridáme kúsky nakrájaného masla, cukor, soľ, ocot a rozšľahané vajce. Nožom zapracujeme do múky všetky suroviny a cesto rýchlo vymiesime dohladka. Zabalíme ho do fólie a necháme odstáť aspoň 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablká, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenké plátky. Vytlačíme citrón a šťavou pokvapkáme plátky jabĺk.

Rúru predhrejeme na 200°C. Cesto premiesime na jemne pomúčenej doske a vyvaľkáme na okrúhlu placku. Vložíme ju do formy, cesto pritlačíme k okraju a vidličkou popicháme na viacerých miestach.

Na cesto rozložíme jablká a na ne kúsky masla. Pečieme 20 minút pri 180°C. Medzitým v hrnci pri miernej teplote rozohrejeme cukor. Prilievame jablčnú šťavu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne karamelová hmota.

Múčnik vyberieme z rúry a polejeme karamelom. Teplotu v rúre zvýšime na 250°C. Koláč dopekáme ešte asi 8 minút.