Ovocná torta jablkovo-karamelová

Ingrediencie
  • Múka 200g
  • Maslo 100g tuhé
  • Cukor - práškový 50g
  • Sol´
  • Ocot 1PL
  • Vajce 1ks
  • Jablko 800g
  • Citrón 1ks
  • Maslo 1PL
  • Cukor 100g
  • Šťava - jablková 2PL

Múku preosejeme na dosku a urobíme v nej jamku. Pridáme kúsky nakrájaného masla, cukor, soľ, ocot a rozšľahané vajce. Nožom zapracujeme do múky všetky suroviny a cesto rýchlo vymiesime dohladka. Zabalíme ho do fólie a necháme odstáť aspoň 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablká, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenké plátky. Vytlačíme citrón a šťavou pokvapkáme plátky jabĺk.

Rúru predhrejeme na 200°C. Cesto premiesime na jemne pomúčenej doske a vyvaľkáme na okrúhlu placku. Vložíme ju do formy, cesto pritlačíme k okraju a vidličkou popicháme na viacerých miestach.

Na cesto rozložíme jablká a na ne kúsky masla. Pečieme 20 minút pri 180°C. Medzitým v hrnci pri miernej teplote rozohrejeme cukor. Prilievame jablčnú šťavu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne karamelová hmota.

Múčnik vyberieme z rúry a polejeme karamelom. Teplotu v rúre zvýšime na 250°C. Koláč dopekáme ešte asi 8 minút.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

29.05.2011
Ivetka

Mäso osolíme, prešpikujeme kúskami slaniny a krátko prudko opečieme na tuku v pekáči, aby sa mäso zatiahlo. Mäso vyberieme a na rozohriatom tuku dozlata orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu. Zalejeme pivom, vmiešame horčicu, vrátime mäso a pridáme korenie. Pečieme v stredne vyhriatej rúre pod pokrievkou, za občasného polievania šťavou kým nie je mäkké. Mäkké mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Šťavu zahustíme nastrúhaným tvrdým tmavým chlebom a asi 20 minút povaríme. Potom scedíme a podľa potreby dochutíme. Vychladnuté mäso nakrájame na plátky asi 1cm hrubé, vložíme do omáčky a necháme prehriať.

Štítky receptov

Typ prípravy