Veľkonočná plnka s vajíčkami

Ingrediencie na 8 porcií
  • Mäso - bravčové - krkovička 450g
  • Mäso - bravčové - bôčik 400g
  • Vývar - mäsový 250-300ml
  • Pečivo - rohlíky 8
  • Vajce 8
  • Maslo 50g
  • Sol´
  • Korenie - čierne - mleté
  • Muškátový kvet
  • Petržlen 2 hrsti - nasekaný
  • Cibuľka - jarná 1 zväzok
  • Sádlo na vymastenie formy
  • Vajce 4-5 uvarených natvrdo
  • Žerucha na posypanie

Bravčové a udené mäso uvarte domäkka. Vyberte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na menšie kúsky. Vývar uschovajte.

Rúru predohrejte na 180 stupňov. Rohlíky nakrájajte na kocky, dajte do veľkej misy a pokropte vývarom z mäsa, aby sa pečivo navlhčilo. Žĺtky utrite so zmäknutým maslom a trochou soli. Potom ich spolu s mäsom pridajte k rohlíkom, ochuťte čiernym korením a muškátovým kvetom.

Pridajte nasekaný petržlen a jarnú cibuľku. všetko premiešajte a podľa potreby prilievajte vývar - zmes nesmie byť príliš riedká. Nakoniec ušľahajte tuhý sneh z bielkov a opatrne ho pridajte do surovej plnky.

Okrúhlu tortovú formu s otvorom uprostred potrite sadlom, vlejte do nej časť zmesi, na ňu poukládajte varené vajíčka a prelejte zbytkom zmesi, prípadne do nej vajíčka zatlačte, aby boli schované.

Pečte doružova v predohriatej rúre zhruba 30 minút.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

25.05.2011
Ivetka

Najprv uvaríme hovädzie mäso, ktoré prešpikujeme slaninou. Varíme na miernom plameni spolu so soľou, korením, novým korením, jalovcom a bobkovým listom. Zeleninovú zmes halali povaríme spolu s trochou vývaru, soli a korenia a po chvíli rozmixujeme dohladka. Pridáme zbytok vývaru a necháme povariť. Prilejeme smotanu s rozšľahanou múkou a povaríme. Zjemníme kúskom masla. Rožky nakrájame na kocky a zmiešame s nastrúhanými zemiakmi, osolíme a necháme pol hodiny odležaž. Primiešame múku a robíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Varíme v osolenej vode pol hodiny. Podávame s plátkami citróna, šľahačkou a brusnicami.

Štítky receptov

Typ prípravy