Zelerová polievka

Ingrediencie na 4 porcií
  • Zeler 350g stopkového
  • Zemiaky 500g
  • Cibuľa 1ks
  • Maslo 1PL
  • Sol´
  • Korenie - čierne - mleté
  • Orech - muškátový mletý
  • Vývar - zeleninový 750ml
  • Citrónová šťava

Zelerové stopky pokrájame na kúsky dlhé 1cm. Niekoľko lístkov odložíme ostatné pokrájame na úzke rezance. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo, cibuľu opražíme dosklovita, potom pridáme pokrájané zemiaky a zeler a chvíľu podusíme. Osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom.Pridáme pokrájané zelerové lístky a pridáme zeleninový vývar.

Necháme zovrieť a pomaly varíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Asi tretinu zemiakov a zeleru vyberieme dierkovanou naberačkou a odložíme nabok. Zvyšok zeleniny v polievke dôkladne rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a zeleninu, ktorú sme pred tým odložili.

Potom polievku pomaly varíme pri nízkej teplote asi 5 minút.

Podľa chuti môžeme do polievky pridať trochu citrónovej šťavy. Polievku rozdelíme na taniere, navrch dáme čerstvo zomleté korenie a ozdobíme zelerovými lístkami.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

25.05.2011
Ivetka

Najprv uvaríme hovädzie mäso, ktoré prešpikujeme slaninou. Varíme na miernom plameni spolu so soľou, korením, novým korením, jalovcom a bobkovým listom. Zeleninovú zmes halali povaríme spolu s trochou vývaru, soli a korenia a po chvíli rozmixujeme dohladka. Pridáme zbytok vývaru a necháme povariť. Prilejeme smotanu s rozšľahanou múkou a povaríme. Zjemníme kúskom masla. Rožky nakrájame na kocky a zmiešame s nastrúhanými zemiakmi, osolíme a necháme pol hodiny odležaž. Primiešame múku a robíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Varíme v osolenej vode pol hodiny. Podávame s plátkami citróna, šľahačkou a brusnicami.

Štítky receptov

Typ prípravy