Kulajda

Ingrediencie na 4 porcií
  • Cibuľa
  • Zemiaky 300g
  • Huby 300g
  • Olej 2pl
  • Vývar 800ml zeleninový
  • Korenie - nové 4 guľky
  • Bobkový list 2ks
  • Mlieko 200ml
  • Múka - hladká 50g
  • Vajce 4ks
  • Smotana 120ml na varenie
  • Kôpor 2 hrste sekaného
  • Sol´
  • Korenie - čierne - mleté
  • Rasca štipka

Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zemiaky s čerstvými hubami očistite. Zemiaky umyte a pokrájajte na kocky, huby na menšie kúsky.

V hrnci rozohrejte rastlinný olej a speňte na ňom cibuľu. Pridajte huby a krátko ich opražte. Zalejte ich zeleninovým vývarom a všetko priveďte do varu. Do základu pridajte korenie a zemiaky. Polievku nechajte zvoľna variť.

Keď sú zemiaky polomäkké, zehustite polievku hladkou múkou rozmiešanou v mlieku a varte ju ďalších asi 10 min.

Do polievky vmiešajte vajcia, smotanu a posekaný kôpor. Dochuťte ju soľou a mletým čiernym korením a odstavte ju.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

25.05.2011
Ivetka

Najprv uvaríme hovädzie mäso, ktoré prešpikujeme slaninou. Varíme na miernom plameni spolu so soľou, korením, novým korením, jalovcom a bobkovým listom. Zeleninovú zmes halali povaríme spolu s trochou vývaru, soli a korenia a po chvíli rozmixujeme dohladka. Pridáme zbytok vývaru a necháme povariť. Prilejeme smotanu s rozšľahanou múkou a povaríme. Zjemníme kúskom masla. Rožky nakrájame na kocky a zmiešame s nastrúhanými zemiakmi, osolíme a necháme pol hodiny odležaž. Primiešame múku a robíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Varíme v osolenej vode pol hodiny. Podávame s plátkami citróna, šľahačkou a brusnicami.

Štítky receptov

Typ prípravy