Slovenská roštenka

Ingrediencie na 2 porcií
  • Mäso - hovädzie - roštenka 400g
  • Tuk 60g
  • Pretlak - paradajkový 40g
  • Cibuľa 80g
  • Múka - hladká 20g
  • Karfiol 20g - uvarený
  • Hrach 20g - konzervovaný bez nálevu
  • Mrkva 20g
  • Zeler 20g
  • Maslo 20g
  • Korenie - čierne - mleté
  • Voda alebo vývar
  • Sol´

Očistenú, odblanenú, umytú a osušenú roštenku pokrájame na plátky, okrajové blany narežeme, naklepeme, okoreníme, osolíme a z oboch strán prudko opečieme na rozohriatom tuku.

Na tuku po opekaní speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vlažnou vodou alebo vývarom a prevaríme, vložíme opečené roštenky, prikryjeme a za občasného podlievania udusíme do mäkka.

Mäkké roštenky opatrne vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme potrebným množstvom vývaru a dobre asi 10 až 15 minút povaríme. Šťavu precedíme na opečené a do mäkka udusené roštenky, pridáme zeleninu udusenú na masle a ešte raz krátko povaríme.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

25.05.2011
Ivetka

Najprv uvaríme hovädzie mäso, ktoré prešpikujeme slaninou. Varíme na miernom plameni spolu so soľou, korením, novým korením, jalovcom a bobkovým listom. Zeleninovú zmes halali povaríme spolu s trochou vývaru, soli a korenia a po chvíli rozmixujeme dohladka. Pridáme zbytok vývaru a necháme povariť. Prilejeme smotanu s rozšľahanou múkou a povaríme. Zjemníme kúskom masla. Rožky nakrájame na kocky a zmiešame s nastrúhanými zemiakmi, osolíme a necháme pol hodiny odležaž. Primiešame múku a robíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Varíme v osolenej vode pol hodiny. Podávame s plátkami citróna, šľahačkou a brusnicami.

Štítky receptov

Typ prípravy