Hrachová polievka

Ingrediencie na 2 porcií
  • Hrach 200g
  • Voda 5dl
  • Maslo 30g - na zápražku
  • Zelenina - koreňová 80g
  • Múka - hladká 30g - na zápražku
  • Majoránka
  • Sol´
  • Zázvor mletý
  • Cesnak
  • Petržlen vňať
  • Korenie - čierne - mleté
  • Slanina 30g

Žltý alebo zelený suchý hrach namočíme pred použitím na dve hodiny do vody. Potom ho v tej istej vode uvaríme do mäkka, pretrieme a rozriedime osobitne uvarenou zeleninovou polievkou.

Povarenú hrachovú polievku zahustíme riedkou zápražkou pripravenou z nasucho opraženej múky a masla, pridáme soľ, majoránku, a ešte trochu povaríme.

Pred podávaním polievku okoreníme mletým zázvorom, mletým čiernym korením, rozotretým cesnakom a posekanou zelenou vňaťou. Na zlepšenie chuti pridáme do polievky rozškvarenú pokrájanú slaninu.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

25.05.2011
Ivetka

Najprv uvaríme hovädzie mäso, ktoré prešpikujeme slaninou. Varíme na miernom plameni spolu so soľou, korením, novým korením, jalovcom a bobkovým listom. Zeleninovú zmes halali povaríme spolu s trochou vývaru, soli a korenia a po chvíli rozmixujeme dohladka. Pridáme zbytok vývaru a necháme povariť. Prilejeme smotanu s rozšľahanou múkou a povaríme. Zjemníme kúskom masla. Rožky nakrájame na kocky a zmiešame s nastrúhanými zemiakmi, osolíme a necháme pol hodiny odležaž. Primiešame múku a robíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Varíme v osolenej vode pol hodiny. Podávame s plátkami citróna, šľahačkou a brusnicami.

Štítky receptov

Typ prípravy