Šunka zapečená so zeleninou

Ingrediencie na 6 porcií
  • Fenikel 1 hľuza - cca 300g
  • Brokolica 500g
  • Šampiňóny 200g
  • Cibuľa 2 mladé
  • Šunka 200g - varená
  • Olej 1 lyžica
  • Mlieko 1/8l
  • Smotana 150g
  • Vajce 2
  • Sol´
  • Korenie - čierne - mleté
  • Orech - muškátový strúhaný
  • Syr 150g - strúhaný

Feniklovú hľuzu očistíme a umyjeme podľa návodu vpravo. Potom ju pozdĺžne rozštvrtíme a priečne pokrájame na pásiky.

Brokolicu umyjeme, zbavíme lístkov a ružičky oddelíme od hrubého hlúba. Stonky trochu skrátime, krížom ich narežeme a ošúpeme. Očistíme huby aj cibuľu, zo šunky odrežeme mastný okraj. Všetko pokrájame na drobné kocky.

Na panvici rozohrejeme olej a za stáleho miešania pri strednej až slabej teplote v ňom pražíme zeleninu a šunku asi 5 minút. Panvicu odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.

Medzitým zmiešame mlieko, smotanu a vajcia, posolíme a pokoreníme čiernym korením aj muškátovým orieškom. Zeleninu vložíme do zapekacej formy s nízkym okrajom a zalejeme pripravenou mliečnou zmesou.

Všetko posypeme syrom a dáme do rozohriatej rúry. Jedlo zapekáme pri 200 stupňoch asi 30 minút.