Vajcia s gorgonzolou

Ingrediencie na 4 porcií
  • Vajce 8
  • Cibuľa 1 veľká
  • Maslo 3 lyžice
  • Paradajka 800g kozerva - ošúpané
  • Cesnak 2 strúčiky
  • Korenie - čierne - mleté
  • Sol´
  • Paprika - červená - mletá 1 lyžička - sladká
  • Oregano niekoľko vetvičiek
  • Syr - gorgonzola 200g
  • Smotana - kyslá 3 lyžice
  • Orech - muškátový strúhaný

Vajcia varíme natvrdo asi 10 minút a hneď ochladíme. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. V panvici s vyšším okrajom rozohrejeme maslo a na ňom opražíme cibuľu. Pridáme paradajky aj so šťavou a trochu roztlačíme vidličkou.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme k cibuli. Necháme zovrieť a pomaly varíme asi 10 minút. Osolíme a ochutíme korením aj paprikou. Asi z polovice oregana otrháme lístky, posekáme nadrobno a primiešame k paradajkám. Rúru predhrejeme na 220 stupňov.

Vajcia ošúpeme a pozdĺžňe rozpolíme. Vyberieme žĺtky a v miske vymiešame s gorgonzolou a kyslou smotanou. Všetko dôkladne rozmiešame alebo rozšľaháme. Ochutíme korením aj štipkou muškátového orieška a rozdelíme do bielkových misiek.

Zapekaciu misku potrieme zvyšným maslom. Ak je to potrebné, omáčku ešte dochutíme a nalejeme do misky. Plnené vajcia poukladáme do omáčky a v horúcej rúre zapekáme asi 15 minút, kým sa syr v plnke nezačne topiť. Ozdobíme zvyškom oregána.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

11.03.2011
Ivetka

Mäso pokrájame na rezančeky, mladú cibuľku pokrájame na kolieska, strúčiky hrášku umyjeme a očistíme. Sójové výhonky prepláchneme a necháme odkvapkať. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a posekáme nadrobno. Kukuričné klásky necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme dostatok osolenej vody, necháme zovrieť a strúčiky v nej varíme asi 2 minúty. potom ich scedíme, ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme olej a mäso za stáleho miešania prudko opečieme. Potom ho vyberieme a odložíme na teplé miesto. Pripravenú zeleninu za stáleho miešania opekáme vo zvyšnom oleji domäkka. Prilejeme vývar, pridáme mäso a ohrejeme. Ochutíme sójovou omáčkou, čiernym korením, osolíme, posypeme petržlenovou vňaťou.

Štítky receptov

Typ prípravy