Vajcia s gorgonzolou

Ingrediencie na 4 porcií
  • Vajce 8
  • Cibuľa 1 veľká
  • Maslo 3 lyžice
  • Paradajka 800g kozerva - ošúpané
  • Cesnak 2 strúčiky
  • Korenie - čierne - mleté
  • Sol´
  • Paprika - červená - mletá 1 lyžička - sladká
  • Oregano niekoľko vetvičiek
  • Syr - gorgonzola 200g
  • Smotana - kyslá 3 lyžice
  • Orech - muškátový strúhaný

Vajcia varíme natvrdo asi 10 minút a hneď ochladíme. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. V panvici s vyšším okrajom rozohrejeme maslo a na ňom opražíme cibuľu. Pridáme paradajky aj so šťavou a trochu roztlačíme vidličkou.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme k cibuli. Necháme zovrieť a pomaly varíme asi 10 minút. Osolíme a ochutíme korením aj paprikou. Asi z polovice oregana otrháme lístky, posekáme nadrobno a primiešame k paradajkám. Rúru predhrejeme na 220 stupňov.

Vajcia ošúpeme a pozdĺžňe rozpolíme. Vyberieme žĺtky a v miske vymiešame s gorgonzolou a kyslou smotanou. Všetko dôkladne rozmiešame alebo rozšľaháme. Ochutíme korením aj štipkou muškátového orieška a rozdelíme do bielkových misiek.

Zapekaciu misku potrieme zvyšným maslom. Ak je to potrebné, omáčku ešte dochutíme a nalejeme do misky. Plnené vajcia poukladáme do omáčky a v horúcej rúre zapekáme asi 15 minút, kým sa syr v plnke nezačne topiť. Ozdobíme zvyškom oregána.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

01.02.2011
Ivetka

Rybu umyjeme, vyčistíme tak,aby zostala v celku. Pripravenú rybu osušíme, osolíme, okoreníme a posypeme korením na ryby. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, 1 cibuľu nakrájame na kolieska, osolíme,okoreníme a orestujeme na oleji do zlata. Naplníme rybu. Do pekáča vložíme alobal, na alobal dáme rybu, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom, posypeme znovu korením na ryby. Potom rybu natrieme majonézou. Na majonézu položíme nakrájanú cibuľu, čerstvú papriku nakrájanú na kolieska, petržlen,bobkový list. Zabalíme do alobalu. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 1 hodinu bez prikrytia, kým ryba nezmäkne. Hotovú rybu servírujeme s plátkom citróna a ako prílohu podávame varené zemiaky.

Štítky receptov

Typ prípravy