Vajcia s gorgonzolou

Ingrediencie na 4 porcií
  • Vajce 8
  • Cibuľa 1 veľká
  • Maslo 3 lyžice
  • Paradajka 800g kozerva - ošúpané
  • Cesnak 2 strúčiky
  • Korenie - čierne - mleté
  • Sol´
  • Paprika - červená - mletá 1 lyžička - sladká
  • Oregano niekoľko vetvičiek
  • Syr - gorgonzola 200g
  • Smotana - kyslá 3 lyžice
  • Orech - muškátový strúhaný

Vajcia varíme natvrdo asi 10 minút a hneď ochladíme. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. V panvici s vyšším okrajom rozohrejeme maslo a na ňom opražíme cibuľu. Pridáme paradajky aj so šťavou a trochu roztlačíme vidličkou.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme k cibuli. Necháme zovrieť a pomaly varíme asi 10 minút. Osolíme a ochutíme korením aj paprikou. Asi z polovice oregana otrháme lístky, posekáme nadrobno a primiešame k paradajkám. Rúru predhrejeme na 220 stupňov.

Vajcia ošúpeme a pozdĺžňe rozpolíme. Vyberieme žĺtky a v miske vymiešame s gorgonzolou a kyslou smotanou. Všetko dôkladne rozmiešame alebo rozšľaháme. Ochutíme korením aj štipkou muškátového orieška a rozdelíme do bielkových misiek.

Zapekaciu misku potrieme zvyšným maslom. Ak je to potrebné, omáčku ešte dochutíme a nalejeme do misky. Plnené vajcia poukladáme do omáčky a v horúcej rúre zapekáme asi 15 minút, kým sa syr v plnke nezačne topiť. Ozdobíme zvyškom oregána.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

19.11.2010
Ivetka

Žemle pokrájajte a zalejte mliekom, Tekvicu očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte do misy. Pridajte tekvicové semienka, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia a rozpustené maslo. Primiešajte žemle, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Kuracie prsia umyte, osušte a prerežte do nich kapsu. Naplňte ju pripravenou plnkou a otvory spojte špáradlom. Na panvici rozohrejte olej a kapsy opečte dozlatista. Preložte ich do pekáčika, osoľte,mierne podlejte vývarom, a pridajte zvyšné maslo. Vložte do vyhriatej rúry a dopekajte pri teplote 200°C asi 30 minút. Počas pečenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké mäso vyberte a uchovajte v teple. Výpek zaprášte múkou, opražte, zalejte vodou a prevarte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Kuracie prsia prekrojte, polejte omáčkou a doplňte grilovanou,alebo opečenou zeleninou.

Štítky receptov

Typ prípravy