Praženica s paradajkovou omáčkou

Ingrediencie na 4 porcií
  • Cibuľa 1
  • Olej - olivový 1 lyžica
  • Cesnak 2 strúčiky
  • Paradajka 1 kozerva (400g)
  • Med 1 lyžička
  • Sol´
  • Korenie - čierne - mleté
  • Korenie - cayenské štipka
  • Bazalka viazanička
  • Trebuľka hrsť
  • Vajce 8
  • Smotana - kyslá 4 lyžice
  • Syr - parmezán 2 lyžice - strúhaný
  • Maslo 2 lyžice

Na paradajkovú omáčku ošúpeme cibuľu aj cesnak. Cibuľu pokrájame nadrobno. V kastróle rozohrejeme olej. Na ňom opražíme cibuľu a pridáme prelisovaný cesnak.

Pridáme paradajky aj so šťavou a roztlačíme ich vidličkou. Vmiešame med, osolíme a ochutíme čiernym aj kajenským korením. Mierne varíme neprikryté pri strednej teplote asi 15 minút. Potom kastról odstavíme a necháme vychladnúť.

Bazalku opláchneme, otrháme lístky a pokrájame na tenké rezančeky. Trebuľku umyjeme, lístky otrháme a pokrájame nadrobno.

V miske rozšľaháme vajcia, pridáme kyslú smotanu a 1/2 lyžice parmezánu. Osolíme a ochutíme čiernym aj kajenským korením.

Maslo rozohrejeme v teflónovej panvici. Potom vlejeme vajcia a pri nízkej teplote necháme tuhnúť. Pridáme bylinky (až 2 lyžice) a stále miešame. Jedlo rozdelíme na 4 taniere, posypeme zvyšnými bylinkami a parmezánom. Podávame s paradajkovou omáčkou a opečeným toastovým chlebom.