Karamelový Flan

Ingrediencie na 4 porcií
  • Vajce 4
  • Mlieko podľa chuti
  • Vanilkový cukor 1
  • Cukor - kryštálový na dno hrnca

Nasypeme cukor na dno stredne veľkého hrnca a necháme pomaly karamelizovať. Cukor karamelizujte tak že ho rovnomerne rozsypete po dne hrnca a dáte na najmenší plameň. Vôbec ho nemiešajte. Po chvíli sa cukor sám roztopí. Nesmiete to urýchlovať lebo sa vám pripáli

Keď je cukor zkaramelizovaný necháme ho ochladiť. Medzitým si pripravýme mlieko, vajíčka a vanilkový cukor. Všetko to zmiešame dokopy a nalejeme do hrnca s karamelom.

Hrniec s karamelom vložte do väčšieho hrnca s vodou na dne aby sa mohol variť nad parou cca 3 hodiny.

Flan je hotový keď mlieko ztuhne tak že vám nezamočí prst. Priebežne dolievajte vodu do väčšieho hrnca a kontorlujte konzistenciu mlieka. Keď je flan hotový dajte ho poridane ochladiť a potom preklopte na tanier.

Postupne by vám mal vypadnúť celistvý flan aj s karamelovou šťavou. Podávajte rozhodne studené a spotrebujte do jedného dňa.

Kategórie

Sledovať

Recept dňa

29.05.2011
Ivetka

Mäso osolíme, prešpikujeme kúskami slaniny a krátko prudko opečieme na tuku v pekáči, aby sa mäso zatiahlo. Mäso vyberieme a na rozohriatom tuku dozlata orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu. Zalejeme pivom, vmiešame horčicu, vrátime mäso a pridáme korenie. Pečieme v stredne vyhriatej rúre pod pokrievkou, za občasného polievania šťavou kým nie je mäkké. Mäkké mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Šťavu zahustíme nastrúhaným tvrdým tmavým chlebom a asi 20 minút povaríme. Potom scedíme a podľa potreby dochutíme. Vychladnuté mäso nakrájame na plátky asi 1cm hrubé, vložíme do omáčky a necháme prehriať.

Štítky receptov

Typ prípravy